Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Makový koláč s višňovým kompotem

Na těsto: 250 g špaldové celozrnné mouky, 150 ml teplé vody, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička sušené třtinové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli
|
Typ článku: Recepty

Na náplň: 150 g máku, 1 lžička skořice, kůra z jednoho bio citronu, 80 g rozinek (nebo datlí), 150 ml sójového mléka, višňový kompot, hrst neloupaných mandlí

Mouku nasypeme do větší mísy. Do teplé vody přidáme droždí spolu se sušenou třtinovou šťávou, zamícháme a necháme 5 minut zpěnit. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (asi 25 minut).

Mák umeleme a přesypeme do misky, přidáme skořici a citronovou kůru. Rozinky nasypeme do nádobky od mixéru. Zalijeme horkým sójovým mlékem, rozmixujeme a poté přidáme do misky s mákem. Necháme nabobtnat.

Těsto znovu prohněteme a poté rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby bylo po stranách vyvýšené. Při tvarování na plechu zlehka polijeme olejem, půjde to lépe. Těsto docela vyběhne, a tak může být roztlačené dostatečně dotenka. Na těsto rozetřeme makovou náplň. Posypeme vypeckovanými višněmi, které mírně vtlačíme do náplně.

Pečeme v předehřáté troubě při 165oC zhruba 20-25 minut. Pět minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi a dopečeme.

Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 1059
Datum: 19. 2. 2021