Makový koláč s višňovým kompotem
Na náplň: 150 g máku, 1 lžička skořice, kůra z jednoho bio citronu, 80 g rozinek (nebo datlí), 150 ml sójového mléka, višňový kompot, hrst neloupaných mandlí
Mouku nasypeme do větší mísy. Do teplé vody přidáme droždí spolu se sušenou třtinovou šťávou, zamícháme a necháme 5 minut zpěnit. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (asi 25 minut).
Mák umeleme a přesypeme do misky, přidáme skořici a citronovou kůru. Rozinky nasypeme do nádobky od mixéru. Zalijeme horkým sójovým mlékem, rozmixujeme a poté přidáme do misky s mákem. Necháme nabobtnat.
Těsto znovu prohněteme a poté rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby bylo po stranách vyvýšené. Při tvarování na plechu zlehka polijeme olejem, půjde to lépe. Těsto docela vyběhne, a tak může být roztlačené dostatečně dotenka. Na těsto rozetřeme makovou náplň. Posypeme vypeckovanými višněmi, které mírně vtlačíme do náplně.
Pečeme v předehřáté troubě při 165oC zhruba 20-25 minut. Pět minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi a dopečeme.
Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.