Méně masa, méně tepla – snížení spotřeby hovězích steaků může zachránit planetu
Člověk, který konzumuje tzv. tmavé maso (hovězí, vepřové atp.), nepoškozuje podle vědců pouze svoje zdraví – přispívá tak i ke zhoršování stavu životního prostředí na naší planetě.
Zemědělské aktivity přispívají asi k pětině celosvětových emisí skleníkových plynů a živočišná výroba přispívá zvlášť velkým vlivem, vzhledem k velkým množství metanu produkovaného dobytkem.
Podle článku Tony McMichaela z The Australian National University v Canbeře a Johna Powlese z University of Cambridge zveřejněného v časopise Lancet je reálné snížit spotřebu masa na celém světě o deset procent. To by pomohlo v bitvě proti globálnímu oteplování; současně by se snížila zdravotní rizika spojená s konzumací tmavého masa, uvedli tito dva vědci.
Celosvětová spotřeba masa je v současné době 100 gramů na osobu a den, mezi populacemi konzumujícími hodně masa a málo masa však existují až řádové (i více než desetinásobné) rozdíly.
Počet přečtení: 2974
Datum: 25. 3. 2008