Mozek, jídlo a demence
Řada studií prezentovaných na největším světovém setkání odborníků na Alzheimerovu chorobu ukázala stejným směrem - jak nám funguje mozek, souvisí s tím, co jíme.
Podle vicepresidenta Společnosti pro Alzheimerovu chorobu, dr. Williama H. Thiese, během posledních let podstatně vzrostl počet studií, které dávají tuto chorobu do vztahu nejen s genetickými faktory, ale také s faktory životního stylu, mezi nimi v první řadě se stravou.
Odborníci na Alzheimerovu chorobu nyní doporučují stravu obsahující velké množství antioxidantů - tzn. nejméně pět porcí ovoce či zeleniny bohatých na antioxidanty denně - a relativně pouze malé množství tuku. Důležité je také dobré zásobení vitamíny řady B, které snižují hladinu homocysteinu v krvi.
Podle výsledků jedné studie strava konzumovaná mezi čtyřicítkou a šedesátkou značně ovlivňuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.
Počet přečtení: 4982
Datum: 15. 5. 2006