Müsli z trouby
Předehřejeme troubu na 200 °C a rozprostřeme na plech papír na pečení.
V míse smícháme vločky, oříšky, kokos, pomerančovou kůru a sůl. V jiné spojíme olej, sirup, vanilkový extrakt, pomerančovou šťávu a výsledek smícháme s vločkovou směsí. Důkladně promícháme a dáme péct do křupava tak na 20-30 minut s tím, že každých 6-8 minut müsli zamícháme, aby se peklo stejnoměrně.
Po vychladnutí můžete vmíchat jakékoli sušené ovoce nebo třeba nasekanou čokoládu a podávat s rostlinným mlékem nebo jogurtem. Ve vzduchotěsné dóze müsli vydrží až dva týdny.
Půvab vlastnoručně zapečeného müsli spočívá v nespočetném množství příchutí, které můžete do tohoto ranního koktejlu namíchat podle nálady, času nebo dostupných ingrediencí.
Z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo nakladatelství PLOT v roce 2011.