Můžeme důvěřovat informacím o počtu kalorií na potravinách se sníženým obsahem kalorií?
Výzkumníci z Tufts University analyzovali kalorický obsah 29 jídel z řetězců rychlého občerstvení a deseti zmražených večeří - u všech výrobce garantoval snížený obsah kalorií.
Rubrika: Mýty a omyly
| Typ článku: Studie
Čísla se velmi různila, ale v průměru obsahovaly pokrmy z restaurací o 18 % více kalorií, než bylo uváděno. U zmražených jídel to bylo o 8 % více kalorií, než bylo uvedeno. Několik jídel obsahovalo dokonce dvakrát tolik kalorií, než kolik uváděla etiketa!
Člověk, který důvěřuje údajům na etiketách, tak snadno může - nic zlého netuše - přibrat pět kilogramů za pouhý jeden rok!
Journal of the American Dietetic Association, Vol 110, 1, 116-123, Jan 2010
Počet přečtení: 2998
Datum: 16. 12. 2012