Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Výživové doplňky – dobrá nebo špatná zpráva?

Víte o tom, že lidé, kteří mají nejvyšší spotřebu ovoce a zeleniny, vykazují o 20 % nižší riziko srdečního onemocnění v porovnání s těmi, jejichž spotřeba je nízká? Víte o tom, že riziko rakoviny je u těch, kteří se živí hodně ovocem a zeleninou, také nižší? A víte o tom, že Američané utratí ročně více než 25 miliard dolarů za výživové doplňky?
|
Typ článku: Studie

Proč tolik utrácíme, když bychom mohli získat větší prospěch prostým rozumným výběrem stravy, kterou jíme? Na konci dvacátého století se vědci nadchli poznatkem, který se objevil v několika velkých populačních studiích - že totiž strava obohacená antioxidanty a vitamínem E dokáže snížit riziko koronárního srdečního onemocnění. Výsledky dalších studií, které byly zveřejněny od té doby, však prospěšné účinky výživových doplňků nepotvrdily.

Ani výsledky několika klinických sledování u rakoviny příliš nepotěšily. Např. Harvard Women's Health Study ukázala, že 20 tisíc žen, které užívaly obden 50 mg betakaroténu, nebyly o nic více chráněny před rakovinou než ženy, jež betakarotén vůbec neužívaly. U kuřáků, včetně bývalých, a u pracovníku s asbestem se dokonce prokázalo zvýšení výskytu rakovinu plic o 30 % u těch, kteří brali doplňky betakaroténu.

Positive Choices

Počet přečtení: 3141
Datum: 28. 10. 2012