Výživové doplňky – dobrá nebo špatná zpráva?
Proč tolik utrácíme, když bychom mohli získat větší prospěch prostým rozumným výběrem stravy, kterou jíme? Na konci dvacátého století se vědci nadchli poznatkem, který se objevil v několika velkých populačních studiích - že totiž strava obohacená antioxidanty a vitamínem E dokáže snížit riziko koronárního srdečního onemocnění. Výsledky dalších studií, které byly zveřejněny od té doby, však prospěšné účinky výživových doplňků nepotvrdily.
Ani výsledky několika klinických sledování u rakoviny příliš nepotěšily. Např. Harvard Women's Health Study ukázala, že 20 tisíc žen, které užívaly obden 50 mg betakaroténu, nebyly o nic více chráněny před rakovinou než ženy, jež betakarotén vůbec neužívaly. U kuřáků, včetně bývalých, a u pracovníku s asbestem se dokonce prokázalo zvýšení výskytu rakovinu plic o 30 % u těch, kteří brali doplňky betakaroténu.
Positive Choices