Nadbytek kyseliny listové zřejmě zvyšuje riziko rakoviny
Hromadí se množství vědeckých důkazů o tom, že doplňky kyseliny listové potlačují reakcí imunitního systému na rakovinné buňky a mohou tam povzbuzovat rakovinné bujení.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Studie
Již dříve bylo pozorováno, že podávání doplňků kyseliny listové bylo spojeno se zvýšením rizika onemocnění rakovinou prostaty.
Norští vědci uvedli, že riziko úmrtí na rakovinu se zvyšovalo u těch jednotlivců, kteří užívali doplněk kyseliny listové, o 38 % v porovnání s těmi, již tento doplněk neužívali. Riziko onemocnění rakovinou bylo vyšší o 21 %.
Účastníci norské studie dostávali doplněk kyseliny listové v dávkách, které asi pětkrát převyšovaly množství kyseliny listové, které se běžně nachází v celozrnné mouce a obilovinách.
Ukazuje se stále znovu, že je mnohem bezpečnější přijímat potřebné živiny v přirozené podobě - z nerafinovaných potravin, ve kterých se nalézají.
JAMA 2009;302(19):2119-2126
Počet přečtení: 3400
Datum: 23. 9. 2012