Neexistuje horní mez spotřeby ovoce a zeleniny
Vědci sledovali po osm let více než 300 tisíc lidí z osmi evropských zemí. Zjistili, že zelenina a ovoce pomáhají velmi účinně snižovat riziko koronárního srdečního onemocnění. Čím více ovoce a zeleniny člověk jedl, tím bylo jeho riziko infarktu nižší. Neexistovala přitom žádná horní hranice spotřeby ovoce a zeleniny.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Například ti, kteří denně snědli osm a více porci ovoce či zeleniny (jedna porce odpovídá asi jednomu středně velkému jablku), měli o 24 % nižší riziko koronárního srdečního onemocnění v porovnání s těmi, již denně snědli méně než tři porce ovoce a zeleniny.
Eur Heart J (2011)
Počet přečtení: 3709
Datum: 27. 10. 2014