Není to tak, že po potravinách obsahujících škrob se tloustne?
To, po čem se nejvíce tloustne, je tuk. Jeden gram tuku obsahuje 38 kJ (9 kcal), zatímco jeden gram sacharidů pouze 17 kJ (4 kcal). Většina tuků, které sníme, se přímo ukládá do našich tukových zásob.
Rubrika: Mýty a omyly
| Typ článku: Poradna výživy
Problémem sacharidů je jejich rafinace a koncentrace. Objemově se jídlo zmenšuje, ale energetický obsah se zvyšuje (např. výroba cukru z cukrové řepy). To pak vede k nadbytečnému příjmu energie. Nejlepší je jíst sacharidy v přirozené formě spolu s vlákninou. Ta způsobí, že ukojíte hlad a přitom váš příjem energie bude celkově nižší.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 4407
Datum: 19. 3. 2009
Mohlo by vás zajímat
Statistiky ohledně nadváhy v České republice jsou docela depresivní. Existuje vůbec nějaké řešení?Proč u nás tolik lidí trpí nadváhou? Souvisí to nějak s typickou českou kuchyní?Není lepší žít raději s mírnou nadváhou než se trápit dietami?Nebylo by lepší přestat se snahou o zhubnutí a mít raději nějaké to kilo navíc?