Nepečené zákusky
V mixéru najemno umixujeme celozrnné sušenky. Smícháme s ořechy. V hrnci smícháme vodu, sójové mléko a na středním ohni směs ohřejeme. Přidáme karob, vanilkový extrakt a mátovou esenci. Mícháme, dokud se všechno nerozehřeje a nespojí.
Odstavíme z plotýnky a přidáme směs ořechů a sušenek. Dobře promícháme. Směs rozválíme do menšího plechu na pečení a necháme asi půl hodiny odležet. Pak nakrájíme na čtverce a podáváme.
Na přípravu těchto lahodných zákusků se místo běžné čokolády používá karobová čokoláda. Svatojánský chléb (karob) je přirozeně sladký a obsahuje málo tuku. Má vysoký obsah vápníku a dalších minerálních látek. Na rozdíl od kakaa neobsahuje tanin, kofein ani teobromin (tyto látky mohou způsobit bolesti hlavy nebo depresi).
Poznámka: Chceme-li se předem připravit na nečekanou návštěvu, můžeme si připravit dávku základní směsi ve tvaru válečku, který vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do chladničky, resp. do mrazáku. V případě potřeby stačí nechat přibližně čtvrt hodiny rozmrazit, poté nakrájíme na plátky a podáváme.
Z knihy Neila Nedleyho Život bez deprese. Vydal Advent-Orion.