Ochrana před rakovinami trávicího traktu
Asi 90 % rakovin tlustého střeva a konečníku, což jsou nejběžnější druhy rakoviny trávicího traktu, je výsledkem nezdravé stravy. Mezinárodní i případové studie poskytují přesvědčivé důkazy o tom, že existuje pozitivní korelace mezi živočišným tukem a spotřebou tmavého masa a nemocností a úmrtností na tyto rakoviny.
Dvě velké studie vypracované v New England zjistily, že s rizikem rakoviny tlustého střeva souvisí celkové množství tuku ve stravě a množství živočišného tuku. Ukázalo se, že důležitý je i způsob přípravy masa. Mnohé studie uvádějí, že k rakovině tlustého střeva a konečníku přispívá i konzumace alkoholu.
Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny chrání proti těmto rakovinám – vzhledem k obsahu vlákniny, antioxidačních vitamínů a fytolátek, jako jsou flavonoidy či indoly. Syrová zelenina je prospěšnější než zelenina vařená. Diskutuje se také o možné ochranné roli kyseliny listové, selenu a omega-3 mastných kyselin.
Nutr Rev 1996;54:259-79
Počet přečtení: 3351
Datum: 20. 2. 2010