Ořechové mufiny s džemem
Předehřejeme troubu na 190 oC a formu na mufiny vymažeme tukem. Smícháme všechny suché přísady. V hrnku promícháme vodu s mletým lněným semínkem a necháme 2-3 minuty působit. Do malé mísy dáme kysanou smetanu a vanilku, poté přidáme namočené lněné semínko i s vodou.
Směs s kysanou smetanou a ořechy přidáme k suchým surovinám a dobře promícháme. Třené těsto je tuhé, skoro jako kynuté. Lžící klademe těsto do formy do dvou třetin výšky. Hřbetem lžíce vytlačíme v každé mufině malou jamku, kterou vyplníme džemem (asi po půl lžičce). Pečeme 12-15 minut do zlatohněda při teplotě asi 200 oC.
Recept stačí na 24 velkých nebo 12 malých mufin.
Mufiny jsou zvlášť vhodné pro ty, kdo snídají cestou do práce. Lněným semínkem nahrazujeme v tomto receptu vejce – proto mufiny neobsahují žádný cholesterol, ale zato více mastných kyselin omega-3.
Poznámka: Pokud neseženete kysanou sójovou smetanu, můžete ji nahradit následující směsí. Do mixéru vložíme 1 šálek jemného bílého tofu, ¼ šálku řepkového či sójového oleje, ¼ šálku medu, 1 čl citronové šťávy a vanilku. Mixujeme, dokud směs nezíská krémovitou strukturu.
http://www.countrylife.cz/sojova-alternativa-smetany-250-ml-bio-provamel
Z knihy Neila Nedleyho Život bez deprese. Vydal Advent-Orion.