Ovesné placky
Do vývaru vložíme hrubé ovesné vločky, cibuli, majoránku, petrželovou nať, bazalku a vaříme 10 minut. Přidáme jemné ovesné vločky a lněné semínko a vaříme asi 4 minuty, dokud směs nezhoustne. Odstavíme z ohně, přidáme tahini, špetku soli a česnek. Na vymaštěný plech tvoříme placičky, které pečeme v troubě 20 minut při teplotě 180 ˚C.
Poznámka kuchaře: Pokud připravujete tento recept pro dospělé, můžete přidat kostku nastrouhaného uzeného tofu, které dodá plackám výraznější chuť.
Poznámka lékaře: Ohrnuje vaše dítě na ovesnými vločkami nos? Toto jídlo zaručeně ocení. A když přidáte tofu, zvýšíte obsah kvalitních bílkovin a placky chuťově zjemníte. A má-li vaše Zuzanka sklon k zácpě, toto jídlo je pro ni jako stvořené. Je bohaté na vlákninu i na omega-3 mastné kyseliny.
Z knihy Hneď to bude, anjelik, kterou vydala Ambulance klinické výživy v roce 2011