Ovoce a zelenina snižují riziko rakoviny plic u kuřáků
Strava charakterizovaná pestrou nabídkou různých druhů ovoce a zeleniny dokázala snížit riziko rakoviny plic u kuřáků o 27 %. Tento poznatek pochází ze sledování téměř půl milionu dospělých obyvatel deseti evropských zemí.
Prakticky ke stejnému výsledku dospěli vědci již před dvaceti lety ve studii na 250 tisících Japoncích. Kuřáci, kteří jedli na každodenní bázi zelenou a žlutou zeleninu, měli riziko rakoviny plic snížené o 30 %.
Tento ochranný účinek není výsledkem nějaké určité magické složky ovoce či zeleniny. Je dobře známo, že podávání doplňků vitamínu E a betakaroténu (které se nacházejí v zelené a žluté zelenině) ve skutečnosti riziko rakoviny plic u kuřáků zvyšovalo. Jde o výsledek působení celého komplexu látek, které se v ovoci a zelenině nacházejí a účinkují způsobem, kterému vědci ještě nerozumějí.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, August 31, 2010
Počet přečtení: 2999
Datum: 12. 12. 2013