Panna coco s malinami
Přisypeme kukuřičný škrob, přidáme asi 4 lžíce agáve sirupu a promícháme. Přivedeme k varu a za neustálého míchání metličkou povaříme na mírném ohni zhruba minutu, dokud se agar nerozpustí. Poté odstavíme a necháme asi 10 minut vychladnout. Občas zamícháme metličkou, aby se netvořily hrudky. (Pro urychlení chladnutí můžeme hrnec vložit na chvíli do studené vody.)
Hotovým krémem naplníme zhruba do dvou třetin objemu libovolné skleničky a uložíme nejméně na 30 minut do lednice ztuhnout.
Maliny vložíme do hrnce a zalijeme 200 ml vody. Přisypeme chia semínka a přivedeme k varu. Poté ihned odstavíme z ohně. Dochutíme dle potřeby 1-2 lžícemi sirupu. Během chladnutí občas promícháme. Poté nalijeme na kokosový krém a vrátíme ještě na 15 minut do lednice.
Před servírováním ozdobíme malinami, posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou a ozdobíme čerstvou mátou.
Tato osvěžující delikatesa, k jejímuž vytvoření mě inspirovala moje kolegyně, byla v letních měsících skutečným hitem v naší restauraci – každý den se po ní jen zaprášilo. Jemný kokosový krém příjemně doplňují nakyslé maliny a kvalitní hořká čokoláda, to vše bez přidaného cukru.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.