Pasivní kouření ničí klíčové živiny v těle
Lidé, kteří žijí v jedné domácnosti s kuřákem mají v porovnání s nekuřáky, kteří nejsou vystaveni kouři z cigaret, nižší hladiny alfa- i betakaroténu v těle, podobně jako dalšího antioxidantu zvaného kryptoxantin.
Alfa- a betakarotény se nalézají v jasně zbarvené zelenině. V těle jsou přeměňovány na vitamín A. Jedná se o živiny, kterých mívají kuřáci nedostatek.
Podle vedoucího studie dr. Anthony J. Alberga může i pasivní kouření vyčerpat antioxidační kapacity organismu. Není – podle něj – ovšem zcela jasné, zda nízké hladiny určitých živin v tělech kuřáků (i nekuřáků) jsou způsobeny jen kouřením (případně pasivním) nebo i dalšími faktory, jako jsou např. špatné stravovací návyky.
Vědci analyzovali vzorky krve o 1 600 osob, které se před více než pětadvaceti lety zúčastnily průzkum ohledně kouření. Většina těch, kteří byli vystaveni pasivnímu kouření, žila v jedné domácnosti s kuřákem.
American Journal of Clinical Nutrition 2000;72
Počet přečtení: 3395
Datum: 17. 7. 2007