Potravinové alergie mohou stát v pozadí zánětů – cystitidy, kolitidy, sinusitidy…
Nejčastější příčinou kolitidy (zánětu tlustého střeva) je rovněž mléko. Mezi další viníky patří vejce, čokoláda, maso, ořechy, pšenice, kukuřice a citrusy. Úplné vyloučení mléčných výrobků mělo za následek ústup chronické ulcerativní (vředové) kolitidy.
Sinusitida (neboli zánět dutin) je podle dr. Barsocchiniho nejméně ve 40 procentech případů alergického původu. V důsledku alergické reakce dojde k oslabení sliznice, která poté snadno podléhá ataku viru či baktérie.
Deset pacientů s opakovanými záněty žil (tromboflebitidou) bylo testováno na alergie. Během pětiletého období došlo k pouhým dvěma případům flebitidy u pacientů, u kterých byla alergie zjištěna, a ke 101 případům u kontrolní skupiny, která nebyla na alergie testována.
Zánět středního ucha se častěji vyskytuje u nekojených dětí. Studie z roku 1977 ukázala, že většina dětí s opakujícími se záněty středního ucha trpí potravinovou alergií. V pozadí jsou nejčastěji mléko a mléčné výrobky, vejce a výrobky z pšeničné mouky.
Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.