Potraviny pro kůži
Samozřejmě, při opalování byste měli i nadále používat krémy na opalování, nezapomínat na pokrývku hlavy, používat kvalitní sluneční brýle a vyhýbat se přímému slunci během nejteplejší části dne. Zde je můj návod, jak dostat ty nejlepší ochranné faktory na talíři do sebe.
Mrkev
Mrkev je plná betakarotenu, který chrání vaši pokožku tím, že UV záření rozptyluje a zabraňuje jeho průniku hlouběji do kůže.
Vědci z Německé univerzity ve Witten-Herdecke podávali denně 25 mg betakarotenu v kombinaci s jinými karotenoidy dobrovolníkům se světlou pokožkou během dvanácti týdnů před vystavením se slunci. Zjistili, že betakaroten jim poskytl přirozenou úroveň ochrany, která odpovídá ochrannému faktoru 2 až 4. Jedna a půl velké mrkve denně odpovídá zhruba 25 mg betakarotenu. Hodně betakarotenu a jiných karotenoidů (je jich více než 600!) obsahují i meruňky, špenát, rajčata, červený meloun...
Ochranu kůže a všech buněk v těle poskytuje přednostně přirozený betakaroten, protože syntetický obsahuje ve velké míře all-transizomery a podle dosavadních informací může být tato forma betakarotenu spíše nebezpečná - podporuje oxidaci (možná proto finské studie z roku 1996 prokázaly větší riziko rakoviny plic u kuřáků, kteří užívali syntetický betakaroten).
Přirozená forma betakarotenu z rostlinných potravin obsahuje i 9-cis izomer, a právě ten poskytuje silnou antioxidační ochranu. Takže místo tabletek raději tyto potraviny plné přirozených karotenoidů. Dopřejte si je co nejčastěji!
Brazilské ořechy
Výzkumy Edinburgské univerzity prokázaly, že kožní buňky kultivované v laboratoři je možné chránit před škodlivými účinky UVB záření přidáním selenu (je to skvělý minerál a antioxydant, který, který má více než 90 % pacientů a klientů AKV ve stravě deficitní).
Brazilské ořechy (nazývané i para ořechy) jsou nejbohatším známým potravinovým zdrojem selenu a jejich denní konzumací (v množství zhruba 3-6 kusů) získáte celou denní dávku selenu.
Ovesné vločky a obiloviny
Jsou bohaté na měď a vitamin B6. Obě tyto živiny napomáhají tvorbě melaninu - pigmentu, který chrání pokožku před sluncem. Melanin způsobuje opálení pokožky. Jezte ovesné vločky, vařenou pšenici nebo celozrnné potraviny (nikoliv jenom barvené) každý den. Dalšími vhodnými zdroji mědi jsou např. luštěniny a sušené ovoce, např. švestky.
Voda
Před spálením vás sice neochrání, ale pití dostatečného množství tekutin během horkých dnů je důležité, abyste zůstal hydratován. Dehydratace ovlivní úroveň vlhkosti pokožky, čímž ztrácí svoji pružnost a rychleji stárne.
Olivový olej
Australská studie z roku 2001 prokázala, že olivový olej (v kombinaci s ovocem, se zeleninou a luštěninami) poskytuje pokožce významnou ochranu před stárnutím a vrásčitostí. Konzumujte více olivového oleje, a to buď jako součást salátových dresinků, anebo si chléb místo namazání máslem namáčejte do olivového oleje. Chutná to skvěle!
Sušené švestky
Výzkum také prokázal, že lidé, kteří jedí hodně sušených švestek, mají na pokožce vystavené slunci méně vrásek. Sušené švestky představují koncentrovaný zdroj antioxydantů - látek, které zneškodňují volné radikály zapříčiňující spálení a rakovinu kůže.
Jablka
Jablka jsou důležitým zdrojem další skupiny antioxydantů zvaných flavonoidy. Několik jablek denně vám pomůže zvýšit ochranu proti škodám, které způsobují radikály vyvolané UV zářením. Flavonoidy se nacházejí i v čaji, bobulovitém ovoci, červeném víně, hořké čokoládě, obilninách a zelených fazolích.
Batáty (sladké brambory)
Nahrazení běžných brambor tímto sladším druhem zvýší váš příjem vitaminů E a C. Tyto vitaminy společně chrání tukové a ve vodě rozpustné molekuly buněk kůže před útokem volných radikálů. Předběžné výzkumy naznačují, že u lidí, kterým byly podávány vysoké dávky zmíněných živin, se projevilo 17procentní zvýšení odolnosti vůči spálení v porovnání s těmi, kterým byla místo živin podávána neúčinná látka (placebo).
Z knihy MUDr. Igora Bukovského „Návod na přežití pro muže". Vydala AKV - Ambulancia klinickej výživy.