Rtuť nacházející se v mořských potravinách souvisí s neplodností
Dr. Christiane Choyová spolu s kolegy z Chinese University v Hongkongu porovnávala hladinu rtuti v těle 157 neplodných párů a 26 plodných párů. Vědci zjistili, že 35 % mužů a 23 % žen v neplodné skupině mělo výjimečně zvýšenou hladinu rtuti v těle; u plodných párů byla tato čísla 15 %, resp. 3,8 %.
Výzkumníci současně zjišťovali, jak často jedli zkoumané osoby potraviny mořského původu. Přišli na to, že ti účastníci studie, kteří jedli dary moře častěji, měli tendenci mít vyšší hladiny rtuti v těle. Maso prakticky všech ryby obsahuje určité množství rtuti; maso ryb masožravých obsahuje rtuti – v důsledku biomagnifikace – přirozeně více.
Neplodnost postihuje asi jeden ze šesti párů. U mužů narušuje rtuť prostupnost membrán spermatu, funkci buněčných „motorů“, kterým se říká mitochondrie, neboli pohyblivost spermií. Mechanismus, jakým způsobuje obsah rtuti neplodnost u žen, je méně jasný – podle lékařů možná dochází k buněčnému nebo genetickému poškození na úrovni vaječníků.
Počet přečtení: 3510
Datum: 3. 10. 2007