Rybí tuky zdravé srdce asi nechrání
Analýza dosavadních 89 studií, které zkoumala vliv konzumace ryb a rybích omega-3 mastných kyselin ukázala, že údaje o jejich ochranném účinku na srdečně-cévní systém vůbec nejsou tak přesvědčivé, jak se všeobecně prezentuje. Podle britských vědců není zodpovědné na základě dostupných údajů doporučovat konzumaci těchto tuků a očekávat snížení rizika infarktu nebo ozkové mrtvice u zdravých lidí.
Ve stanovisku Americké kardiologické společnosti se uvádí, že souhlasí se závěry britských výzkumníků, ake navzdory tomu považují konzumaci ryb za bezpečnější než konzumaci červeného masa. Doporučuje se však konzumovat pouze ty druhy ryb, které mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. K těm nejdostupnějším patří např. makrely, sledi, sardinky a lososi.
Z knihy Igora Bukovského Návod na přežití pro muže. Vydala AKV.