Ryby sbírají a ve své tukové tkáni koncentrují toxické látky
Týkalo se to 1740 řek a jezer (včetně všech vodních nádrží z oblasti Velkých jezer) a rozsáhlého území pobřežních oblastí.
Nejčastějším důvodem těchto doporučení je obsah rtuti, která může poškodit mozek a nervy, zvláště malého dítěte či nenarozeného plodu. Velké ryby, jako tuňák, mečoun a žralok, obsahují nejvyšší hodnoty rtuti.
Navzdory všeobecně rozšířenému názoru, že ovoce a zelenina jsou – co se týče kontaminace pesticidy – nejrizikovější, výzkum Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv odhalil, že domácí produkce ryb obsahuje mnohem víc pesticidů než domácí produkce ovoce, obilnin nebo zeleniny. Okoun spolu s říčním pstruhem a dalšími sladkovodními rybami vylovenými z jezer ve vnitrozemí jsou s největší pravděpodobností kontaminováni karcinogeny, jako je například dioxin nebo polychlorované bifenyly.
Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.