Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ryby sbírají a ve své tukové tkáni koncentrují toxické látky

Ryby sbírají a ve své tukové tkáni koncentrují toxické látky, jako např. pesticidy, uhlovodíky chlóru, dioxiny, chlorovaný pesticid chlornan a rtuť. Od roku 1996 vydalo 47 států světa doporučení týkající se konzumace ryb, která varovala před požíváním některých druhů.
Rubrika: Ekologie
|
Typ článku: Rady lékaře

Týkalo se to 1740 řek a jezer (včetně všech vodních nádrží z oblasti Velkých jezer) a rozsáhlého území pobřežních oblastí.

Nejčastějším důvodem těchto doporučení je obsah rtuti, která může poškodit mozek a nervy, zvláště malého dítěte či nenarozeného plodu. Velké ryby, jako tuňák, mečoun a žralok, obsahují nejvyšší hodnoty rtuti.

Navzdory všeobecně rozšířenému názoru, že ovoce a zelenina jsou – co se týče kontaminace pesticidy – nejrizikovější, výzkum Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv odhalil, že domácí produkce ryb obsahuje mnohem víc pesticidů než domácí produkce ovoce, obilnin nebo zeleniny. Okoun spolu s říčním pstruhem a dalšími sladkovodními rybami vylovenými z jezer ve vnitrozemí jsou s největší pravděpodobností kontaminováni karcinogeny, jako je například dioxin nebo polychlorované bifenyly.

Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3297
Datum: 26. 8. 2009