Ryby jsou prý velmi zdravé, ale vy tvrdíte, že bychom neměli jíst ani je. Proč?
Vypili by jste dva litry vody z Vltavy jen tak, bez filtrování? Asi ne, ta voda je špinavá už na pohled. A přesto sníte rybu, která obsahuje neporovnatelně víc chemické „špíny“. Analýza obsahu toxických látek v těle ryby žijící v jezeře Ontario ukázala, že obsah toxinů odpovídá asi 1,5 milionu litrů vody z jezera. Jinak řečeno: jestli jste povečeřeli takovouto rybu, přijali jste tolik chemické nečistoty, že by jste museli vypít 1 a půl milionu litrů vody z jezera, aby jste byli stejně „zamoření“.
Ryby však obsahují méně nasycených a víc polynenasycených mastných kyselin, než maso vepřové či hovězí, proto je ryba lepší alternativa než červené maso. Jestli si máte vybrat mezi řízkem a rybou, dejte si rybu! … a příště běžte tam, kde vám nabídnou i tofu nebo brokolici.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob