Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ryby jsou prý velmi zdravé, ale vy tvrdíte, že bychom neměli jíst ani je. Proč?

Na to, aby vám ryby poskytly ochranu o které se píše v novinách a časopisech, museli by jste týdně jíst aspoň 4 porce mastných mořských ryb a ne jednou za měsíc chudé rybí filé. To za prvé. A za poslední: Ryby obsahují tuk a v něm navázaných mnoho toxických látek z vody, ve které žijí.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Vypili by jste dva litry vody z Vltavy jen tak, bez filtrování? Asi ne, ta voda je špinavá už na pohled. A přesto sníte rybu, která obsahuje neporovnatelně víc chemické „špíny“. Analýza obsahu toxických látek v těle ryby žijící v jezeře Ontario ukázala, že obsah toxinů odpovídá asi 1,5 milionu litrů vody z jezera. Jinak řečeno: jestli jste povečeřeli takovouto rybu, přijali jste tolik chemické nečistoty, že by jste museli vypít 1 a půl milionu litrů vody z jezera, aby jste byli stejně „zamoření“.

Ryby však obsahují méně nasycených a víc polynenasycených mastných kyselin, než maso vepřové či hovězí, proto je ryba lepší alternativa než červené maso. Jestli si máte vybrat mezi řízkem a rybou, dejte si rybu! … a příště běžte tam, kde vám nabídnou i tofu nebo brokolici.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 3647
Datum: 23. 9. 2010