Sladké nebezpečí
Třináct ze třiadvaceti účastníků studie trvající deset týdnů mělo získávat 25 procent denního příjmu kalorií pitím nápojů s vysokým obsahem fruktózy a oslazených kukuřičným sirupem. Ostatní získávali stejné procento energie prostřednictvím pití nápojů slazených glukózou. Glukóza je jednoduchý cukr odvozený z rostlin.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Po pouhých dvou týdnech se u skupiny na nápojích s vysokým obsahem fruktózy rozvinul lipidový profil, který je typický pro aterosklerózu. Hladina krevních tuků po jídle se u nich více než zdvojnásobila, triglyceridy se zvýšily o 212 procent. Na konci studie se u první skupiny projevilo i zvýšení hladiny LDL („špatného") cholesterolu.
Výzkumníci pod vedením Kimbera Stanhopea dospěli k závěru, že lidé s rizikem kardiovaskulárních onemocnění by si měli dobře rozmyslet, zda budou konzumovat velká množství nápojů s vysokým obsahem fruktózy oslazených kukuřičným sirupem.
Tufts University Health & Nutrition Letter
Počet přečtení: 3476
Datum: 24. 3. 2011