Strava s vysokým obsahem tuku souvisí s horší funkcí mozku
Vědci z Torontské univerzity při pokusech na zvířatech zjistili, že strava s vysokým obsahem tuku zpomalovala jejich schopnost učit se novým úkolům. Tyto krysy měly i horší výsledky v testech zkoumajících kvalitu jejich paměti.
Tyto poznatky potvrdila i malá studie na starších spoluobčanech, kdy se ukázalo, že snídaně sestávající z rozmačkaných brambor anebo ječmene pomáhala účastníkům dosahovat lepších výsledků při následných testech jejich paměti.
Podle vedoucí studie, dr. Greenwoodové, strava s vysokým obsahem tuku a tedy nízkým obsahem uhlohydrátů (sacharidů) brání v dobrém zásobování mozku glukózou, nebo cukrem. Nestačí přidávat ke stále tučné stravě více uhlohydrátů. Jediným řešením je nahrazovat tuky uhlohydráty.
Neurobiology of Learning and Memory 2001;75