Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Těstoviny Paris

celozrnná kolínka 400 g, voda dostatečné množství, olej 1 pl, sůl podle potřeby, celozrnná špaldová mouka 4 pl, voda studená 2,5 š (1 š = 1,4 dl), sójové mléko 2 š, solčanka 2 čl, sůl 1 menší čl, kečup (rajčatový protlak) 3 vrch. pl, bazalka 1/2 čl, oregano čl, provensálské koření 1/3 čl, kešu 1 š (80 g), sójové mléko podle potřeby, olej na vymazání

V osolené vodě s přídavkem oleje doměkka uvaříme těstoviny, propláchneme teplou vodou a scedíme. V hrnci na sucho osmažíme celozrnnou mouku, až zavoní, zalijeme studenou vodou a sójovým mlékem, rozšleháme na stejnorodou omáčkovitou hmotu a za stálého míchání přivedeme k varu. Dále vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Během varu ochutíme würzlem a solí.

Do poloviny omáčky přidáme kečup a bylinky a necháme projít varem. Do druhé poloviny přidáme kešu oříšky a umixujeme ponorným mixérem na hladký krém.

Olejem vymastíme formu na dortové korpusy (nebo jinou – menší na plochu a vyšší). V případě potřeby omáčky malinko zředíme sójovým mlékem. Na dno formy vlijeme trochu červené omáčky a zakryjeme jej uvařenými kolínky. Pokapeme (přelijeme) bílou omáčkou a znovu zakryjeme vrstvou kolínek. Tento proces opakujeme asi 2–3 krát, dokud zbývají těstoviny i omáčky. Na poslední vrstvu těstovin dáme červenou omáčku, kterou uhladíme, a povrch pokapeme tečkami bílé omáčky (estetický účinek). Jemně utřeseme a dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 15–20 minut. Po mírném zchladnutí krájíme porce a podáváme posypané nasekanými kešu oříšky, případně přelité kečupem.

Oblíbené a chutné těstovinové jídlo svojí chutí a nápadem zaujme běžné konzumenty i labužníky a také příznivce italské či francouzské kuchyně. Jídlo je po zapečení nákypovité konzistence, s možností krájet na porce, a dostatečně vlhké bez nutnosti polévat.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2964
Datum: 18. 6. 2010