Toxiny z GMO potravin nalezeny v krvi nenarozených dětí
Nový výzkum potvrdil, že 93 procent vzorků krve těhotných žen a 80 procent vzorků z pupeční šňůry obsahovalo stopy těchto chemických látek.
Geneticky modifikovaná kukuřice, obsahující zjištěný toxin, se pěstuje na milionech hektarů v USA a Jižní Americe. Následně je s nimi krmen dobytek po celém světě, pravděpodobně včetně České republiky.
Ze studie vyplývá, že chemické látky, jejichž úkolem je zabíjet škůdce kukuřice, se dostávají do těla matek a jejich plodů, pravděpodobně skrz konzumované jídlo. Není zatím jasné, zda a jaké škody mohou stopy chemické látky v těle napáchat, vědci spekulují o riziku alergií, potratů, abnormálního vývoji či dokonce rakoviny.
Do zveřejnění výsledků výzkumu uváděly firmy produkující geneticky upravené osivo, že pokud budou toxiny zkonzumovány zvířaty či člověkem, budou ve střevech zničeny a odejdou z těla ven. Nejnovější výsledky tato tvrzení zpochybňuje. Většina výzkumů, která byla dosud zveřejněna k důkazu bezpečnosti GMO, byla financována firmami, které se genetickými úpravami zabývají.
Studie byla provedena lékaři na porodnicko-gynekologickém oddělení University of Sherbrooke Hospital Centre v kanadském Quebecu. Lékaři se domnívají, že toxiny se do lidského těla dostávají z konzumovaného masa, mléka a vajec od zvířat, krmených geneticky upravenou kukuřicí.
Z informačního portálu www.bio-info.cz