V Kodani otevřel první supermarket s prošlými potravinami
Jídlo, které oficiálně prošlo, ale přitom mu nic není, chce prodávat jak lidem, kteří mají k dispozici méně peněz, tak těm, kterým záleží na životním prostředí a plýtvání, symbolizované právě vyhazováním jedlých potravin. Obchod má za cíl snížit masivní množství jídla, které se každý rok zbytečně vyhazuje – v Dánsku je to 700 tisíc tun každý rok a na celém světě pak 1,3 miliardy tun.
Supermarket Wefood nabízí potraviny za ceny až o 50 % nižší než v jakémkoli jiném obchodě ve městě. Jídlo, které prodejna nabízí, je po oficiálním datu minimální trvanlivosti nebo má poškozené balení.
Za obchodem stojí kodaňská neziskovka Folkekirkens Nodhjaelp, která projekt rok připravovala. Její snahy, které zahrnovaly i spoustu legislativních bojů, ocenila i dánská ministryně pro výživu a životní prostředí Eva Kjer Hansen.
Dánsku se ale daří množství vyhazovaného jídla postupně snižovat. Ročně vyhazuje o čtvrtinu méně jídla než před pěti lety a mnoho obchodů nabízí potraviny, jimž se blíží datum minimální trvanlivosti za nižší cenu.
S plýtváním nebojují jen v Dánsku. Francie zakázala supermarketům vyhazovat neprodané jídlo a chystá se restauracím uložit povinnost poskytovat zákazníkům, kteří si o to řeknou, krabice s nedojedeným jídlem.
Zdroj: NPR, Forbes, přetištěno ze serveru www.bio-info.cz