Vanička s krémem
Nejdříve smícháme suché ingredience, poté do směsi zapracujeme suroviny tekuté. Vypracujeme vláčné těsto. Oddělíme z něj část podle velikosti formy, rozválíme na hloubku asi 3 mm a vyložíme jím obdélníkovou formu. Spodní část těsta místy propícháme vidličkou a dáme asi na 15 minut péct. Pak těsto vyklopíme a necháme chvíli schnout.
voda 1 litr, sůl 1/3 čl, sójové mléko 2 dl, kukuřičná mouka hladká 6 pl vrch., fruktóza 3 pl, vanilková esence pro chuť, celozrnný chléb 2 krajíce, ořechy 50 g, datle 50 g
Dáme vařit vodu. Mezitím rozmícháme v sójovém mléku kukuřičnou mouku, osladíme, ochutíme a za stálého míchání zavaříme do vody. Kaši vaříme na pomalém ohni asi 10 minut. Nakonec do ní zamícháme nasekané ořechy, datle a na kostky nakrájený chléb.
Kaši vylijeme do připravené upečené těstové vaničky, ozdobíme povrch (např. sušenými banány, papájou apod.) a dáme vychladit. Hotový pokrm pak nakrájíme napříč. Vaničky s krémem jsou vhodné zvlášť na snídaně. Podáváme s ovocným salátem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.