Vitamín B-12 z rostlin?
Protože tradiční testy pro zjišťování hladiny vitamínu B12 v potravinách nerozlišují mezi jeho aktivní a neaktivní formou, některé potraviny - jako je např. tempeh, miso a švestičky umeboši - si získali reputaci, že jsou zdrojem vitamínu B12, když ve skutečnosti obsahují pouze analogy vitamínu B12. Když byste byli závislí na těchto potravinách jako na jediných zdrojích vitamínu B12, mohli byste tak riskovat jeho nedostatek. Analogy vitamínu B12 navíc blokují vstřebávání vitamínu B12; konzumace potravin s vysokým obsahem analogů B12 tak může ve skutečnosti zvyšovat vaše riziko nedostatku - obsahuje-li vaše strava jen minimum tohoto vitamínu.
Zprávy o obsahu vitamínu B12 v mořských řasách a ve spirulině jsou nejednoznačné. Jedna studie ukázala, že obě potraviny obsahují aktivní B12.20 Jiní vědci však zjistili, že se jednalo v těchto potravinách většinou o analogy vitamínu B12.21,22 Když byly tyto potraviny podávány pokusným osobám, jejich hladina vitamínu B12 v krvi se zvýšila, ale nedošlo k žádnému zlepšení v dalších aspektech přítomnosti vitamínu B12, což nasvědčuje tomu, že se jedná o neaktivní analogy.23 Na druhé straně bylo zaznamenáno, že konzumace mořských řas kojící maminkou vedla ke zlepšení zásobení vitamínem B12 u jejího dítěte.24 A konzumace mořských řas vedla rovněž ke zvýšení hladin vitamínu B12 u veganů, i když tyto hladiny byly stále ještě nízké.25 Nedávný japonský výzkum možná vrhne trochu světla na tyto konfliktní poznatky. Vědci zjistili, že 73 procent vitamínu B12 v syrové řase nori se nacházelo v aktivní formě, zatímco 65 procent B12 v sušené nori bylo ve formě neaktivního analogu. Zjistili rovněž, že zásobení vitamínem B12 u osob, které konzumovaly sušenou nori, se zhoršilo, což potvrzovalo přítomnost inaktivního analogu.
A konečně jedna studie naznačila, že rostliny, jako jsou např. sójové boby, ječmen a špenát, mohou přijímat vitamín B12 svými kořeny z půdy.27 Jednalo se však o velmi malá množství a tyto výsledky nebyly potvrzeny jiným výzkumem. Současný vědecký výzkum tedy naznačuje, že vegetariáni by měli věnovat tomuto zajímavému vitamínu pozornost. Doporučuje se užívat jej ve formě doplňků nebo konzumováním potravin, které jsou o něj obohaceny - a to zvláště těm, kteří nekonzumují vůbec žádné produkty živočišného původu.
Loma Linda University Vegetarian Nutrition Health Letter May 2000, Volume 3, Number 5