Vlašské ořechy snižují škodlivý cholesterol
Tradiční středozemní dieta, která obsahuje hojnost ovoce, zeleniny a olivového oleje, ale málo masa a mléčných výrobků, je známá svým účinkem na hladinu škodlivého cholesterolu. Španělští vědci nyní hlásí, že zařadíme-li do takového stravy vlašské ořechy, je snížení cholesterolu ještě výraznější.
Rubrika: Cholesterol
| Typ článku: Studie
Již v předešlých studiích se ukázalo, že vlašské ořechy, které jsou bohaté na polynesaturované tuky, snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi.
V nové studii ukázal dr. Zambon z Hospital Clinic Provincial v Barceloně, že zařazení osmi až jedenácti vlašských ořechů do denního jídelníčku přineslo po šesti týdnech 11% snížení LDL cholesterolu oproti snížení o 5% u kontrolní skupiny, která jedla touž středozemní dietu, ale bez vlašských ořechů.
Annals of Internal Medicine 2000;132:538-546
Počet přečtení: 8669
Datum: 22. 3. 2004