Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vodní dýmky nejsou bezpečnou alternativou cigaret

Výzkum naznačuje, že lidé, kteří kouří vodní dýmky, inhalují významné množství nikotinu a dalších látek, které způsobují rakovinu, potíže se srdcem a jiné zdravotní problémy.
Rubrika: Kouření
|
Typ článku: Studie

„Kouření vodní dýmky je všeobecně vnímáno jako bezpečná alternativa ke kouření cigaret. Dokonce i děti a mladí lidé považují vodní dýmku za neškodnou zábavu. Naše studie dokazuje, že dlouhodobé užívání vodní dýmky není bez rizika.“, uvedl vedoucí výzkumu Gideon St. Helen z Kalifornské Univerzity v San Franciscu.

 Studie zahrnovala 55 mužů a žen ve věku od 18 do 48 let, kteří pravidelně kouřili vodní dýmku. Respondenti byli požádáni, aby s kouřením na dobu jednoho týdne přestali a na konci této doby poskytli vzorek moči. Poté měli strávit večer (v průměru 74 minut) kouřením vodní dýmky, přičemž v průměru vykouřili 0,6 porce tabáku. Po tomto večeru poskytli další vzorek moči.

Analýza vzorků moči ukázala následující: v porovnání s týdnem abstinence moč po kouření vodní dýmky obsahovala 73krát více nikotinu, 4krát více kotininu a 2krát více NNAL (to je produkt odbourávání chemikálie NNK, která se nachází v tabáku a může způsobit rakovinu plic a slinivky břišní). Dále se v ní našlo o 14 až 90 % více prchavých organických látek jako benzen a akrolein, které také patří k silným karcinogenům a způsobují onemocnění srdce a plic.

Vysoký nárůst hladiny nikotinu znamená riziko vzniku závislosti a možného poškození mozku, který je u dětí a mladých lidí stále ve vývoji a tím pádem je náchylnější na toxické poškození.

„Kouřit vodní dýmky jsem viděl celé rodiny - včetně malých dětí. Naše studie však poskytuje seriózní důkaz, že kouření vodní dýmky vede k významnému příjmu návykových a nebezpečných látek, a proto je velmi rizikové. Hlavně v případě dětí a mladých lidí.“ řekl na závěr St. Helen.

Cancer Epidedemiology, Biomarkers & Prevention, 16. květen 2014

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 2380
Datum: 19. 1. 2015