Všichni vědí, že člověk potřebuje hodně bílkovin. Je otázka bílkovin skutečně tak důležitá?
Fakt je, že v roce 1880 německý vědec Dr. Liebig dokázal, že svaly se skládají především z bílkovin. A jiný německý vědec, Dr. Karl Voit, pozoroval horníky v Mnichově a vypočítal, že tito silní, svalnatí muži konzumovali denně kolem 120 g bílkovin. Z toho pak usoudil, že toto musí být ideální denní příjem bílkovin. Představa o nutnosti konzumace velkého množství bílkovin je však mýtem, který naneštěstí přetrvává dodnes.
Z moderních vědeckých studií totiž vyplývá, že dospělým stačí pouze kolem 20 až 30 g bílkovin denně. Lidské tělo je neuvěřitelně efektivní v recyklování vlastních bílkovin. Nahrazena musí být pouze bílkovina, kterou organismus již nemůže získat zpět, jako např. vlasy, nehty, kůže a podobně.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.