Vývar z cizrny
cizrna 1 š (1 š = 1,8 dl), voda 12 š, mrkev 5 ks, kedluben 1 ks , petržel (i s natí) 2 ks, paprika zelená 1/2 ks, kapusta 1–2 listy, cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, solčanka 3 čl, sůl podle potřeby, olej 2 pl, petrželová nať na ozdobu
Cizrnu máčíme ve vodě asi 8 hodin, potom ji slijeme a v čisté vodě na slabém plamenu vaříme do poloměkka. Pak přidáme veškerou zeleninu vcelku, nebo krájenou na velké kusy, a vaříme, až je cizrna měkká. Polévku dochutíme, necháme projít varem a scedíme.
Při podávání vkládáme do horkého vývaru na kostičky nakrájenou uvařenou zeleninu a uvařenou cizrnu. Nakonec posypeme nasekanou petrželovou natí.
Vývar z cizrny nahradí masový vývar. Jeho výhodou oproti vývaru z kostí nebo masovému vývaru je zdravotní nezávadnost.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.
Počet přečtení: 4798
Datum: 20. 11. 2009