Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ať je jídlo tvým lékem

Dříve se možná někdo domníval, že jablko není z výživového pohledu nic zvláštního. To už dnes neplatí! Nejenže jablka výborně chutnají, jsou i léčebným prostředkem, tak, jak o nich mluvil Hippokrates, který je doporučoval a říkal „Ať je jídlo tvým lékem".
|
Typ článku: Články

Dnes přicházíme na to, že jablka mají pozoruhodné preventivní a léčebné účinky. Dodávají v lahodném balení polyfenoly, proantokyanidy B1 a B2, kvercetiny, floridzin, epikatechin, kyselinu kávovou, kyselinu chlorogenovou a rutin.

Studie zkoumající zdraví v závislosti na spotřebě jablek ukázala, že pacienti, kteří denně jedli více než jedno jablko měli o dvacet procent méně rakoviny ústní dutiny, o 25 procent méně rakoviny jícnu, o 20 procent méně rakoviny tlustého střeva, asi o 20 procent méně rakoviny prsu, o 15 procent méně rakoviny vaječníku a asi o 10 procent méně rakoviny prostaty. Červená jablka chrání proti srdečním onemocněním, žlutá jablka proti rakovině a zelená proti toxinům ve střevech.

Lesní plody jsou také účinné

Při použití klasického karcinogenu benzopyrenu byla zkoumána schopnost jahod, borůvek a ostružin zastavit rakovinné mutace. Všechny tyto lesní plody byly v tomto ohledu účinné.

Vynikající jsou také brusinky. Dr. Heber s kolegy z UCLA ukázal, že výtažek z brusinek obsahuje flavonol glykosidy, antokyaniny, proantokyanidiny (kondenzované taniny) a organické a fenolické kyseliny. Výsledky používání výtažku z celých brusinek byly lepší než při používání jednotlivých složek, což naznačuje aditivní nebo dokonce synergistický účinek při zabraňování množení buněk rakoviny ústní dutiny, tlustého střeva a prostaty.
Objevuje se zřetelný vzorek - kompletní potraviny pro celého člověka.

Novinky o hroznovém víně

Hroznové víno obsahuje fytolátky, které dokáží snížit zánětlivost. Například při onemocnění nebo zranění zvyšuje hroznové víno množství IL-12, který snižuje zánětlivost a posiluje imunitní systém. Tento kombinovaný účinek snižuje výskyt rakoviny kůže.

Známá fytolátka resveratrol, která se nachází ve tmavě zbarvených hroznech, chrání před rakovinou prsu tím, že zlepšuje diferenciaci nebo zralost buněk prsu, takže žena je méně zranitelná tímto onemocněním. Resveratrol také zlepšuje apoptózu.

Z oddělení farmakologie v korejském Soulu přichází zpráva, že po vypití 150 ml hroznové šťávy se na dobré dvě hodiny zlepšuje antioxidační statut lidské plazmy. Oxidační stres může poškodit DNA, bílkoviny a membrány lidského těla. Šťáva z hroznů tak dokáže předejít biochemickému poškození a zabezpečit antioxidaci.

U výtažků z dalších druhů ovoce, např. pomerančů, melounů, broskví, švestek, jablek a kiwi se projevily podobné účinky. Existuje zkrátka spousta důkazů o tom, že konzumace hojnosti krásně vybarveného ovoce je zdravá, tečka.

Celé zrno je základem

Pouze osm procent z velkého vzorku obyvatel Jižní Karolíny splňovalo dietní doporučení příjmu celozrnných obilovin. Celé pšeničné zrno s otrubami, které obsahují hodně kyseliny fytátové, bývalo běžnými odborníky na výživu dříve kritizováno. Dnes palba ze strany kritiků umlkla. Kyselina fytátová je v současné době vnímána jako spojenec, nikoliv jako nepřítel.

Např. data citovaná v časopise Carcinogenesis v roce 2000 ukazují, že otruby a kyselina fytátová v nich obsažená zvyšují apoptózu nechtěných buněk a zlepšují faktor rezistence proti rakovině zlepšenou diferenciací v tlustém střevě.

Larsson spolu s kolegy studovali ve Švédsku po průměrnou dobu čtrnácti let více než 61 000 žen. U těch žen, které konzumovali nejvíce celozrnných obilovin, zaznamenali o 35 procent nižší výskyt rakoviny tlustého střeva.

Účinky celozrnných obilovin ve druhé generaci

Když krmili samice zvířat celozrnnou pšenicí, snižovalo se riziko onemocnění rakovinou prsu u potomků. Počet zranitelných konečných buněk (buds) v prsu se snižoval, počet apoptických buněk zvyšoval, protirakovinný faktor p53 se zvyšoval a poškozený guanin v DNA byl podstatně snížen.
Další výhody, jako je zvýšená schopnost otrub pohlcovat špatné molekuly, ředit karcinogeny nebo mutageny či lépe a důkladněji čistit střeva, činí z celého zrna vítěze v boji proti rakovině tlustého střeva. Projevují se i další velmi užitečné vlastnosti, jako je blokace vstřebávání cholesterolu.

Cibule a česnek

Cibule a česnek se mohou koncentrovat a vytvářet nové selenové složky, které působí proti rakovině. Jedinečné sirnaté fytolátky nacházejí se v cibuli a příbuzných druzích pomáhají předcházet rakovině. A dr. Lau z Loma Linda University prokázal, že tím, že česnek snižuje škodlivé účinky stresu, stává se účinným pomocníkem v boji proti rakovině.

Vědci zkombinovali data z Itálie a ze Švýcarska a vypočítali rizika onemocnění rakovinou v souvislosti s konzumací cibule a česneku. U těch, kteří je používali nejvíce, zaznamenali o 84 procent nižší výskyt rakoviny ústní dutiny, o 88 procent nižší výskyt rakoviny jícnu, o 56 procent méně rakoviny tlustého střeva, o 83 procent méně rakoviny hrtanu, o 25 procent méně rakoviny prsu, o 73 procent méně rakoviny vaječníků, o 71 procent méně rakoviny prostaty a o 38 procent méně rakoviny ledvin.

Vskutku platí, že v cibuli se nachází značný prospěch. Protirakovinné účinky se prokázaly i u dalších bylin a některých druhů koření.

Závěr

K ničemu nedochází bez příčiny. Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí. Vzhledem k tomu, že toto onemocnění, které ohrožuje na životě, má řadu příčin, prevence i léčba zahrnují mnoho opatření. Jedním z nich je řádná strava. A tak přichází na scénu obor nutriční onkologie.

Konvenční genetika dokáže vysvětlit asi jen 5 až 10 procent případů rakoviny.

Typická rakovina je charakterizována zblázněnou DNA, která vykonává ničivý úkol - množí a šíří tolik onkogenů, že - pokud nedojde k jejímu odstranění nebo zničení - výsledkem je smrt hostitele (tedy člověka).

Nutriční onkologie je novým vědeckým oborem, který může poskytovat asistenci při osvětlování, prevenci a léčbě většiny druhů rakoviny. Tato novější perspektiva nesmí vést k romantickým extrémům ať v prevenci či terapii. Bodláků na zahradě se nezbavíme pouze s pomocí organického hnojiva. Okopávání je užitečné, pokud se s ním začne dostatečně brzy.

Živočišné potraviny jsou dnes o stránce kvality z druhé nebo dokonce ze třetí ruky, protože moderní výroba recykluje živočišné zbytky a odpad - a to nemluvíme o antiekologických metodách chovu zvířat.

Běžné metody tepelné úpravy produkují více karcinogenů (jako je PhIP) z drůbežího masa než z masa vepřového, hovězího nebo rybího - veškeré živočišné výrobky jsou nicméně z hlediska vzniku rakoviny problematické. Vegetariánství je po stránce chemické i zdravotní nejlepší cestou.

Pokud bychom všichni praktikovali moderní přístup k životu charakterizovaný umírněností v jídle i pohybu a chodili na pravidelné preventivní lékařské prohlídky:

Většině rakovin by se dalo předejít,

Při včasné diagnóze by se podařilo většinu rakovinných onemocnění vyléčit

A zbytek onemocnění by mohl být léčen s menším množstvím bolesti a trápení než kdykoliv dříve.

Z časopisu Journal of Health and Healing

Počet přečtení: 4287
Datum: 22. 7. 2014