Dlouhá léta jsem trpěla zácpou a potom jsem slyšela, že je potřeba bílé pečivo nahradit celozrnným. Zkusila jsem to a opravdu to funguje.
Udělala jste rozhodně dobře a pomůžete nejen střevům, ale i kostem, srdci, prsům, pankreatu a dalším orgánům. Je však důležité konzumovat skutečně celozrnné nebo aspoň grahamové pečivo. O tom rozhoduje struktura, ne barva!
Rubrika: Obilniny
| Typ článku: Rady lékaře
Mnoho chlebů je jen zabarvených melasou, karamelem nebo jinými barvivy. Tmavá barva není zárukou, že pečivo je vyrobeno z rozemletých celých zrn.
Jestli se to dá, zjistěte si složení (celozrnná mouka by měla být na prvním místě v uvedeném seznamu surovin). A důkladně si prohlédněte strukturu těsta (měli by být vidět slupky zrn).
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 4551
Datum: 5. 3. 2010