Bramborová roláda se špenátem
Omyté brambory uvaříme (ve slupce) doměkka. Mezitím osmažíme na oleji cibuli, přidáme špenát, koření a dusíme asi 3 minuty. Dochutíme česnekem, smícháme s rýží a necháme vychladnout. Uvařené a oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na 2 části a každou z nich rozválíme na plát o rozměrech asi 25x20 cm (na rovné pomoučněné ploše).
Pláty cele potřeme špenátovou směsí (kromě okrajů) a opatrně srolujeme směrem od sebe. Konec a okraje plátů prsty spojíme a válením utvoříme úhledný váleček, který připomíná knedlík. V mírně osolené vodě, do které jsme přidali 1 pl oleje, vaříme 15-18 minut (roládu vkládáme do vařící se vody), potom opatrně vyndáme a necháme chvíli vychladnout (ztuhnout). Nakrájíme na plátky, servírujeme na talíře a polijeme na oleji nebo rostlinném tuku osmaženou cibulí, ochucenou solčankou. Jídlo je ještě chutnější, když po nakrájení necháme plátky ještě na několik minut (10-15 minut) zapéct ve vyhřáté troubě.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin