Bramborový knedlík plněný špenátem a tofu
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli, přidáme špenátový protlak a po rozmražení dusíme asi 3 minuty. Přidáme najemno nastrouhané tofu, necháme probublat, ochutíme, zjemníme smetanou a necháme vychladnout.
Bramborové těsto: 500 g brambor, 1 šálek polohrubé mouky, ½ šálku celozrnné mouky, 2 pol. lžíce lnu mletého, 1 čaj. lžička soli, mouka (na podsypání těsta), 1 kostka uzeného tofu, sójová omáčka shoyu (na ochucení)
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, najemno nastrouháme, přidáme mouku, mletý len a sůl a vypracujeme stejnoměrné těsto.
Těsto rozdělíme na tři části, každou z nich na pomoučněném válu rozválíme na obdélníkový plát o tloušťce asi 3 mm, po vrchu rozetřeme špenát (ne až do kraje) a podél bližšího okraje uložíme nakrájené hranoly ochuceného uzeného tofu. Těsto pak opatrně zarolujeme směrem od sebe. Překlad těsta necháme vespod „rolády“.
Těsto na krajích spojíme a připravené knedlíky pomalu vaříme v osolené vodě s přídavkem oleje asi 16-18 minut. Po vyndání a mírném zchladnutí krájíme na plátky, které přelijeme podušenou cibulkou a případně zbylým špenátem.
Z knihy Romana Uhrina 77 inspirací pro zdraví. Vydalo nakladatelství Vyšehrad společně s Prameny zdraví, o. s.