Brokolicové klíčky při prevenci rakoviny
Odhady z nedávné doby naznačují, že strava založená na rostlinných potravinách dokáže zabránit 20-50% všech případů rakoviny. Doporučení American Cancer Society uvádějí, že většina našich potravin by měla být rostlinného původu a že bychom měli omezit naši spotřebu tučných potravin, a to zvláště živočíšného původu.
Jako prevence rakoviny se doporučuje zejména křížovitá zelenina (brokolice, květák, růžičková kapusta, zelí atp.) – vzhledem k vysokému obsahu fytochemikálií, jako jsou karotenoidy, indoly, glukosinolaty a izothiocyanaty. Ukázalo se, že klíčky brokolice vykazují v tomto ohledu (prevence rakoviny) dokonce 10-100krát vyšší aktivitu než brokolice samotná.
Nutr Reviews 1998;56:127-30
Počet přečtení: 5236
Datum: 22. 5. 2005