Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Se zeleninou proti rakovině

Převratná studie Amerického institutu pro výzkum rakoviny došla k následujícímu závěru: „Ať už má rostlinná strava jakýkoli účinek, je to způsobeno nejenom tím, že je z ní vyloučeno maso, nýbrž také tím, že je do ní zařazeno jak velké množství, tak i široká škála druhů zeleniny a ovoce, vyznačující se velkou rozmanitostí látek s potenciálem předcházet rakovině.“
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Rady lékaře

Jinými slovy, nemusí stačit, že výrazně omezíte konzumaci masa, musíte navíc konzumovat co největší objem celých potravin rostlinného původu. Zavést bezmasé pondělky je skvělý nápad, dopad je ale ještě výraznější, pokud po takovém dni následuje rajčatové úterý, mrkvová středa a tak dále.

Rozličné druhy zeleniny mohou být prostředkem, jak předcházet různým druhům rakoviny – někdy dokonce v jednom a témže orgánu. Kupříkladu zelí, květák, brokolice a růžičková kapusta jsou dávány do spojitosti s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva v centrální a pravé části vašeho těla, zatímco snížení rizika vzniku rakoviny v levé části vašeho těla je, jak se zdá, spojeno se zvýšenou konzumací mrkve, tykve a jablek.

Výjimečná studie, zveřejněná v časopise Food Chemistry, nasadila v laboratorních podmínkách třicet čtyři běžných druhů zeleniny do boje s osmi různými typy rakovinných buněk. Jednalo se o rakovinu prsu, mozku, ledvin, plic, zhoubné nádory mozku u dětí, rakovinu slinivky, prostaty a žaludku.

Vezměme například rakovinu prsu. Jak se ukázalo, bez užitku bylo v tomto ohledu sedm druhů zeleniny (lilek, čínské zelí, mrkev, rajčata, čekanka, fenykl a římský salát), nepotlačují rozvoj rakoviny o nic víc než placebo. Šest druhů zeleniny (oranžové kapie, salátová okurka, červená salátová čekanka, papričky jalapeňo, brambory a červená řepa) zredukovaly rakovinné bujení skoro na polovinu, avšak pět druhů zeleniny (květák, růžičková kapusta, jarní cibulka, pórek a česnek) likvidovaly růst rakoviny kompletně; například nádorové bujení u rakoviny prsu zcela zastavily.

Z této obdivuhodné studie bylo možné získat dvě dobré rady týkající se přípravy jídla doma. Podle první z nich máte mít vždy doma k dispozici výběr různých druhů zeleniny. Ředkvičky například nevykazují vůbec žádný účinek proti rakovinnému bujení v játrech. Na druhé straně jsou však stoprocentně účinné v případě zastavení množení rakovinných buněk při rakovině žaludku. Oranžové kapie u tohoto druhu rakoviny nezabírají, jsou však schopny zastavit z více nežli sedmdesáti pěti procent rakovinné bujení u rakoviny prostaty. Jak to definovali výzkumní pracovníci: „Pestrá strava, obsahující řadu různých druhů zeleniny (a tím i fytochemikálií) je základem efektivní prevence rakoviny.“

Podle výsledku další významné studie je „začlenění brukvovité a cibulové zeleniny do jídelníčku zásadní pro chemopreventivní (protirakovinné) strategie založené na zdravé stravě. … Většina zeleninových výtažků, otestovaných v rámci této studie a zahrnujících ty druhy zeleniny, které se běžně konzumují v západních zemích, jako jsou brambory, mrkev, salát a rajčata, měla malý účinek na zastavení šíření nádorových buněčných linií“ uzavřeli svoji zprávu vědci.

Nejúčinnějším druhem zeleniny se v tomto ohledu ukázal být česnek, který se na prvním místě umístil v případě prevence proti rakovině prsu, mozku (ať už v případě nádorových onemocnění dospělých či dětí), plic, slinivky, prostaty a žaludku, a na druhém místě (po pórku) v případě rakoviny ledvin.

Co takhle si dnes na oběd dát brokolicový salát s česnekovým dresinkem? J

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 199
Datum: 6. 6. 2025