Brynzové halušky s tofu
mouka hladká 3 š (přesné množství podle konzistence) Brambory umixujeme na jemné pyré (nebo nastrouháme). Osolíme je a zamícháme mouku (těsto má mít konzistenci jako na noky). Přes cedník s velkými dírami (na halušky nebo noky) protlačíme těsto do dostatečného množství vařící osolené vody a za pomalého varu vaříme asi 8 minut. Propláchneme čistou vodou a necháme okapat.
Brynzová poleva na halušky: základní brynza (z tofu) celá dávka, sójové mléko 1,5 š, citron menší šťáva 1/2 ks, droždí lahůdkové asi 1 pl, sůl podle potřeby
Asi 3/4 polevy opatrně a jemně smícháme s haluškami a servírujeme na talíře.
tofu uzené 1/4 ks, olej 1 pl
Tofu nakrájíme na malé kostičky, osmahneme na oleji a na talíři jím halušky posypeme.
Brynzové halušky z tofu jsou obdobou klasických slovenských brynzových halušek. Příznivci tohoto národního jídla ocení podobnost zdravé varianty s tradiční.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.