Bylo mi řečeno, že pokud chci svůj krevní tlak snížit, mám pít mléko a jíst sýry. Jaký je důvod tohoto doporučení?
Často jsou to informace, které nám umožní bez špatného svědomí jíst ty potraviny, které nám tak chutnají a které máme rádi. O to víc se pak těmto zprávám dostává obecného přijetí.
Jedna studie z poslední doby ukázala, že krevní tlak byl nižší u těch lidí, kteří měli z nějakého důvodu ve své stravě vyšší množství vápníku. Odborníci v tomto výzkumu rovněž zjistili, že obsah soli neměl na vysoký krevní tlak u pozorovaných lidí žádný nepříznivý účinek. Této práci se dostalo přes noc celonárodní pozornosti.
Někteří čtenáři okamžitě zapomněli nebo začali ignorovat skutečnost, že tyto informace protiřečí téměř šedesátiletým vědeckým pozorováním vykonaným stovkami dalších vědců – které shodně prokázaly, že množství soli přijímané stravou má na hypertenzi zásadní vliv. Namísto toho byly závěry této nové studie radostně přijaty miliony lidí, kteří zjistili, že jim strava s nízkým obsahem soli nechutná, a mnohými dalšími, kteří vyžadují mléko a sýry, a to bez ohledu na jejich škodlivé účinky.
Na tomto výzkumu ukazujícím prospěšné účinky vápníku na vysoký krevní tlak se podílela Národní rada pro mléčné výrobky (National Dairy Council). Tato organizace s velkou prozíravostí a obdivuhodnou velkomyslností poskytla na tento výzkum část finanční podpory.
Bylo předloženo několik možných mechanismů, které vysvětlují snížení krevního tlaku s pomocí vápníku. Větší přísun vápníku do těla stravou nutí ledviny vylučovat více sodíku, tedy hlavní součásti stolní soli, která zvyšuje krevní tlak. Vápník rovněž rozšiřuje krevní cévy a snižuje odpor v periferním krevním systému a tak snižuje krevní tlak.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob