Často se setkávám s názorem, že je pro zdraví velmi důležité kombinování potravin…
Nesmíme prý spolu současně jíst bílkoviny a uhlohydráty, živočišné bílkoviny a rostlinné bílkoviny, ovoce a zeleninu. To jsou prý zakázané dvojice. Podle tohoto učení jsou pravidla kombinování potravin nesmírně důležitá. Když se jimi řídíme, tak jsme zdraví, když se jimi neřídíme, tak si zdraví těžce poškozujeme.
Byly uskutečněny tisíce pokusů se zvířaty. Autoři tyto pokusy popsali ve svých článcích. Vždy uvádí, jakou zvířata dostávala stravu celkově, tj. za den, za týden, za měsíc. Nikdy neuvádí, jak byla tato strava při pokusech kombinována. Z detailního studia těchto protokolů ovšem vyplývá, že jednotlivé složky stravy byly různě kombinovány a výsledný zdravotní stav pokusných zvířat se nikdy neměnil v závislosti na způsobu kombinování potravy, v závislosti na tom, co se jedlo současně, resp. co se nejedlo současně. Autoři všech těchto mnoha tisíců a tisíců pokusů se zvířaty tedy nezaznamenali, že by to, jak je strava kombinovaná, mělo nějaký vliv na zdravotní stav. V žádné knize, v žádném článku o kombinování potravin, o dělené stravě, jsem se nedočetl o jediném pokusu se zvířaty, který by pravdivost této teorie prokázal.
Autoři učení o správném kombinování potravin, o dělené stravě, tedy velmi nezodpovědně doporučují něco, co je zcela neověřené, ale co by při tom bylo snadno ověřitelné. Riskují, že poškodí lidské zdraví. Podle těchto doporučení totiž např. tuk můžeme vlastně kombinovat se vším, i s bílkovinami, i s uhlohydráty. Z tohoto učení tedy vlastně mimo jiné nepřímo vyplývá jakási obhajoba tuku, resp. potravin obsahujících tuk. Kromě toho, v obilovinách jsou současně uhlohydráty i bílkoviny. Stejně tak je tomu v bramborách, v zelenině, v luštěninách, dokonce i v mateřském mléku, což je ideální potravina pro kojence. Autoři učení o kombinování potravin přitom nikde neuvádějí, že ty složky stravy od sebe prostě nejdou oddělit, že vy nutně musíte mít stravu, v níž jsou současně uhlohydráty a bílkoviny.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu