Připadá mi, že zdravá strava je dost drahá…
Část takto ušetřených prostředků bychom mohli věnovat na koupi olivového oleje a na zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Podstatně si tím zlepšíme zdraví a ještě ušetříme.
Pokud ale máme opravdu málo finančních prostředků, tak nemusíme nutně ani zvyšovat spotřebu ovoce a zeleniny. Stačí když svůj jídelníček vystavíme okolo konzumace obilovin. Prospěch plynoucí ze snížení spotřeby živočišných potravin na desetinu současné výše je totiž možná desetkrát, možná padesátkrát větší než zdravotní prospěch plynoucí ze zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny.
Samozřejmým předpokladem ovšem je, že požíváme aspoň trochu ovoce a zeleniny, pokud možno alespoň ve výši současné průměrné spotřeby. V krajním případě bychom ovoce a zeleninu mohli částečně nahrazovat vitaminem C a betakaroténem v pilulkách.
Brambory jsou také zelenina. Vše, co se dá říct ve prospěch zeleniny, tedy platí i ve prospěch brambor. Brambory jsou ovšem tzv. škrobnatá zelenina, čili v přepočtu na jejich sytivost na jednotku energie jsou brambory mnohem levnější než ostatní zelenina. Živit se tedy hlavně nebo ve velké míře bramborami je mnohem levnější než živit se hlavně nebo ve velké míře ovocem nebo zeleninou.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu