Je prospěšné konzumovat odděleně sacharidy a bílkoviny tak, jak to např. doporučuje Hayova dělená strava?
Když se podíváte do přírody, pak tam nenajdete podporu pro tuto teorii. Všechny potraviny, ať rostlinného, či živočišného původu, jsou vždy kombinací sacharidů, bílkovin a tuků. Např. fazole obsahují v hojnosti především bílkoviny, zatímco třeba švestky zase sacharidy a avokádo tuky.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
To ale neznamená, že ve fazolích nejsou také sacharidy a tuk, a naopak i švestky obsahují určitý podíl bílkovin a tuků, stejně jako avokádo obsahuje malé množství sacharidů a bílkovin.
Čistým sacharidovým jídlem by byl například krystalový cukr anebo škrobovitý zbytek, který zůstane po odstranění lepku z bílé mouky. Za jídla skládající se výlučně z bílkovin je pak možné považovat např. vaječný bílek nebo nejrůznější práškové proteinové preparáty. A pokud jde o tuk, to byste museli sníst několik polévkových lžic másla nebo oleje. Čistá jídla v tomto smyslu slova se v přírodě nevyskytují. Nicméně je možné je vyrobit.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 3896
Datum: 5. 5. 2009
Mohlo by vás zajímat
Připadá mi, že zdravá strava je dost drahá…Už dva roky se řídím principem dělené stravy. Na začátku jsem zhubnula 7 kg, ale už více než rok se má váha nepohnula, přestože mám ještě 12 kg nadváhy.Často se setkávám s názorem, že je pro zdraví velmi důležité kombinování potravin…Existují nějaké důkazy o tom, že strava hraje ve zdraví jednu z rozhodujících rolí?