Celozrnné obiloviny snižují riziko cukrovky II. typu
Vědci zjistili, že ve skupině lidí trpících nadváhou či obezitou, přineslo konzumování stravy bohaté na takové celozrnné potraviny, jako je rýže natural, ovesné vločky, kukuřice či ječmen, zlepšení citivosti na inzulín. (Pacienti s cukrovkou II. typu přestávají být citliví na inulín; výsledkem je, že jejich hladina krevního cukru začne stoupat.)
Tyto poznatky podporují doporučení Ministerstva zdravotnictví konzumovat denně značná množství nerafinovaných komplexních uhlohydrátů, které obsahují značná množství vlákniny, minerálů a dalších složek. Předchozí studie ukázaly, že vláknina zpomaluje vylučování glukózy do krve.
Lidé by proto v zájmu prevence (i léčby) cukrovky měli nahrazovat rafinované výrobky, jako je třeba běžný chléb, bílé pečivo či bílá rýže, celozrnnými výrobky.
American Journal of Clinical Nutrition 2002;75:848-855