Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Celozrnné pirohy s bramborovou náplní a kyselým zelím

Náplň: pórek střední vel. 1 ks, olej slunečnicový 2 pl, voda 1/4š (1 š = 1,4 dl), petrželová nať sušená 2 čl, česnekový prášek 1,5 čl, mletá paprika 2 čl, shoyu – sójová omáčka 2 pl, voda 1/2 š, brambory uvařené ve slupce, (střední velikost) 10 ks, sůl nebo česnek na dochucení

Těsto: mouka celozrnná špaldová 500 g, petrželová nať sušená 2 pl, olej 2 pl, voda 2 3/4 š, sůl 1,5 čl, mouka hladká na pomoučení podle potřeby, voda dostatečné množství, sůl 1 čl, olej 1 pl, rostlinné máslo 1 čl na porci, kyselé zelí 50–100 g na porci

Drobně nakrájený pórek podusíme na oleji a vodě, ochutíme a po zamíchání mleté papriky základ ihned zalijeme a necháme projít varem. Uvařené a oloupané brambory rozmačkáme vidličkou a zamícháme do základu. V případě potřeby náplň dochutíme.

Z uvedených surovin si připravíme těsto, které dobře rukama vypracujeme. Pomoučené těsto vyválíme na 2–3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Na vykrojená kolečka ukládáme lžičkou náplň. Potom je v půli přeložíme a okraje stlačíme vidličkou, aby se pirohy spojily. V dostatečném množství vařící osolené vody s přídavkem oleje je potom vaříme 8–10 minut. Musíme dávat pozor, aby se nám mícháním nerozpadaly. Po uvaření je opatrně scedíme a ukládáme na talíř. Na rostlinném másle rychle osmahneme kyselé zelí, kterým pirohy před podáváním přelijeme.

Pirohy jsou vcelku oblíbeným jídlem. Tato zdravá bezmasá varianta je návratem k tradičním pirohům našich předků.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4632
Datum: 10. 9. 2010