Špagety s tofu, olivami a vlašskými ořechy
Základ na těstoviny připravíme tak, že na oleji dozlatova osmahneme na malé kostičky nakrájenou papriku, tofu a plátky česneku. Po chvíli přidáme nasekané ořechy, na plátky nakrájený žampion, olivy, pokrájená rajčata (sušená rajčata před přípravou zalijte vroucí vodou a nechte asi 15 minut změknout) a opět chvíli restujeme.
Takto připravený základ zalijeme rajčatovým pyré, osolíme a opepříme dle vlastní chuti. Vodu z máčení rajčat si ponecháme, kdyby byla omáčka příliš hustá, trochu do ní přilijeme a rozředíme, omáčku to navíc dobře dochutí.
Do vroucí osolené vody vložíme špagety a vaříme dle návodu. Scedíme a vložíme do hotové omáčky. Těstoviny nemusí být důkladně scezené, troška vody neuškodí, těstoviny hodně vody vsáknout. Přidáme nakrájenou bazalku, oregano a důkladně zamícháme.
Na talíři posypeme zbytkem nasekaných ořechů a lahůdkovým droždím.
Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.