Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Celozrnný chléb a pečivo

Celozrnný chléb je hutnější, hustější a tmavší, avšak jeho hlavní předností je dostatek vlákniny a o 300 % vyšší biologická hodnota oproti chlebu z bílé mouky.
|
Typ článku: Recepty

Kvásek: 1 pl mouky, špetka soli, 1 pl přírodního cukru, 75 g čerstvého droždí (1,5 kostky), 2 šálky vlažné vody (1 š = 1,8 dl)

Těsto: 6 šálků polohrubé mouky, 6 šálků celozrnné pšeničné mouky, 2 šálky ovesných vloček, 3 šálku lněného semínka, 1,5 pl drceného kmínu (nasucho osmahlého), 1-2 pl přírodního cukru, 1 pl soli, 3 šálky vlažné vody

Mírným smícháním uvedených surovin připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Lněné semínko na kávovém mlýnku zčásti pomeleme a smícháme s ostatními suchými surovinami. Přidáme nakynutý kvásek a vodu a hnětením vypracujeme těsto, které následně necháme nakynout. Po nakynutí pomoučíme pracovní stůl a oddělíme si (podle potřeby) díl na chléb a díl na pečivo (rohlíky, žemle atp.).

Díl na chléb rozdělíme podle velikosti chlebové formy, prohněteme, vytvarujeme válec a vložíme do vymaštěné chlebové formy, necháme nakynout.

Díl na pečivo prohněteme, vytvarujeme válec a dělíme na stejné kousky, které ukládáme na mírně vymaštěný plech (kousky můžeme tvarovat podle vlastní fantazie), kde je necháme nakynout. Můžeme posypat různými druhy semínek.

Nakynutý chléb i pečivo vkládáme do vyhřáté trouby (180 C) a pečeme - pečivo kolem 15 minut, chléb je třeba dopékat asi na 160 C celkem 35-50 minut. Po upečení necháme pečivo vychladnout (chléb vybereme z formy a vložíme na rošt).

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4366
Datum: 19. 12. 2007