Četla jsem, že každý občan ČR ročně zkonzumuje v průměru 39 kg cukru – to představuje 21 kávových lžiček cukru denně. To mi připadá strašně moc. Vždyť přece vím, kolik u nás doma kupujeme cukru?
Zákusky. Jedna porce čokoládového dortu obsahuje 15 kávových lžiček cukru; jeden kopeček zmrzliny obsahuje 6-8 kávových lžiček cukru.
Cereální směsi. Samozřejmě, že oblíbené Corn Flakes či některé druhy müsli jsou zdravé. Ovšem určité druhy müsli obsahují překvapivě hodně cukru. To pak již nejsou cereálie, ale bonbony.
Velké množství skrytého cukru mohou obsahovat polévkové konzervy, mražené dorty, různé polotovary a hotové mražené pokrmy.
Jedinou možností, jak se vyvarovat potravin, které obsahují hodně cukru, je číst etikety. I to má ovšem svá úskalí, protože někteří výrobci „šikovně“ obcházejí slovo cukr ve složení výrobku a místo toho používají pojmy jako sacharóza, dextróza, laktóza, fruktóza či maltóza. To vše jsou ale pouze jiné názvy pro různé cukry. Totéž platí o medu a melase. Pokud je na etiketě udávající složení výrobku cukr uveden na prvním nebo druhém místě, rozhodně jde o výrobek obsahující hodně skrytého cukru.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.