Je to pravda, že organismus si dokáže vyrobit cukr ze všeho, co jíme?
Nejžádanějším energetickým zdrojem pro organismus je glukóza, která přichází z cukrů a škrobů. I když čerstvé ovoce obsahuje samo o sobě hodně cukru, většinou nedestabilizuje hladinu glukózy v krvi, protože přirozeně obsahuje také hodně vlákniny.
Rovněž škrobová jídla jsou pomalu štěpena na glukózu a vstřebávána dle potřeb organismu. Z energetického hlediska se proto jako nejvhodnější jeví konzumace plnohodnotných škrobovin (celozrnné obiloviny, neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, luštěniny) spolu s jednoduchými cukry (např. celozrnná kaše s medem). Přítomnost vlákniny v těchto jídlech zajistí pomalé uvolňování glukózy a zabezpečí stabilní zdroj energie na několik hodin.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.